A+ A A-

ALAIN HONOREZ

Alain_Honorez

Alain Honorez (BE) studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 1996 voor hij zijn professionele carrière begon bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als lid van het corps de Ballet.

Hij promoveerde tot half solist in 1997 na zijn vertolking van Mercutio in André Prokovsky's versie van Romeo en Julia. Datzelfde jaar won hij de tweede prijs op het 7e Eurovisiedanstoernooi in Gdansk, Polen. Hij werd solist in 1999, eerste solist in 2001 en werd tenslotte benoemd tot Principal danser van het gezelschap in 2004.

Tot zijn klassieke repertoire behoren hoofdrollen in Doornroosje, de Notenkraker, de 3 Musketiers, Romeo en Julia en Giselle.

Alain werkte de laatste jaren samen met verscheidene gerenommeerde choreografen zoals Marcia Haydée, William Forsythe, David Dawson, Nicolo Fonte, Jiri Kylian, Christian Spuck, Jorma Elo, Douglas Lee, Jean-Christophe Maillot, Danny Rosseel, Mauritio Wainrot, Xin Peng Wang, Christopher d'Amboise en vele anderen.

Marcia Haydée koos hem in 2006 uit voor de rol van Carabosse in haar versie van Doornroosje, een rol die hem later tot in Santiago de Chile en tot in Perth, Australië bracht.

Toen Marcia Haydée in 2009 een nieuwe versie van het Zwanenmeer choreografeerde voor het Ballet van Vlaanderen koos ze Alain voor de rol van Rothbart. Ook deze hoofdrol, die zij speciaal voor hem creëerde, mocht hij in 2010 neerzetten als gast bij het Santiago Ballet in Chile.

In juni 2012 nam Alain afscheid van het Ballet van Vlaanderen als vast Principal danser van het gezelschap en werkt nu als free lance danser en lesgever.

Hij ontving de Mathilde Schroyens dansprijs in 2008, werd genomineerd als beste mannelijke danser  Prix Benois in 2009,  kreeg het Gouden Label van de internetsite Klassiek Centraal en ontving recent de Cultuurprijs van Deurne in 2012.

Begin 2013 werkte Alain als balletmeester bij het Ballet van Vlaanderen voor Wayne McGregor's "Infra". Ook nodigde het gezelschap hem recent uit om als gastdanser terug te keren voor Christian Spucks "The Return of Ulysses" en voor Nicolo Fonte's "Made Man" in de voorstelling 'Beyond the tutu'.

Locatie